Všímavé jedenie

17.02.2018

Pri jedení často nevnímame ako to, čo jeme vyzerá, vonia a chutí. Myšlienkami sme zvyčajne niekde inde. Ak chcete, môžete si vyskúšať jedno cvičenie, ktoré pomáha rozvíjať všímavosť pri jedení.

Pripravte si niečo malé na jedenie, napríklad bobuľu hrozna alebo mesiačik mandarinky. Môže to byť aj kúsok čokolády. Zoberte jedlo, ktoré ste si vybrali do ruky a najskôr si ho dôkladne poobzerajte. Ako keby ste ho videli prvýkrát. Akú má farbu? Aký má tvar? Potom preskúmajte tento kúsok jedla dotykom. Môžete si pritom zavrieť oči. Akú má teplotu, akú má štruktúru? Uvedomujte si tiež myšlienky, ktoré prichádzajú v súvislosti s jedlom. Potom jedlo zdvihnite k nosu a ovoňajte ho. Pomaly ho priblížte k ústam. Môžete si pritom uvedomiť pohyb ruky a aj to, ako sa pripravujú sliny. Potom si dajte tento kúsok jedla do úst. Všimnite si aké to je, mať toto jedlo, či už to je kúsok ovocia alebo čokolády, v ústach. Pomaly doň zahryznite. Vnímajte jeho chuť. Pomaličky žujte. Keď ste pripravení jedlo prehltnúť, sledujte prichádzajúci impulz k prehĺtaniu. Potom urobte to isté s ďalším kúskom. Aké to je? 

Foto: pexels