Všímavé varenie

21.09.2019

Foto: Pixabay

Jednou z prvých činností, pri ktorých som skúšala mindfulness v každodennom živote, bolo varenie. Je to veľmi jednoduché a zároveň aj celkom užitočné. Napríklad venovať celú svoju pozornosť krájaniu zeleniny sa oplatí. Minimálne tak môžete predísť neželanému zraneniu a v najlepšom prípade si samotné krájanie môžete celkom užiť.

Môžete začať tým, že si uvedomíte, ako stojíte, aké máte držanie tela. Možno vnímate dotyk chodidiel s podlahou. Venujte pozornosť aj svojmu dychu, sledujte niekoľko nádychov a výdychov. A všimnite si, aký je dych práve teraz? Dýchate uvoľnene a zhlboka alebo je dych rýchly a plytký? Dych vám totiž môže prezradiť, či ste pokojní a uvoľnení alebo ste v strese.

Ak máte v rukách napríklad zeleninu a idete ju čistiť, môžete ju so zvedavosťou preskúmať, ako keby ste tento kus zeleniny videli prvýkrát v živote. Akú má farbu a tvar? Aká je na dotyk? Keď ju umývate, môžete vnímať teplotu tečúcej vody na rukách. Keď zeleninu šúpete, možno zachytíte jej vôňu. Skúste vnímať celý proces čistenia a krájania, akoby to bolo naozaj niečo výnimočné. Pri krájaní si môžete uvedomovať držanie noža v ruke a samotný pohyb ruky. Môžete venovať pozornosť tomu, na aké kúsky krájate zeleninu, aké sa vytvárajú tvary, aké vidíte farby.

Môžete si všimnúť aj myšlienky, ktoré vám prebiehajú hlavou. Možno sú spojené s tým, čo práve robíte a možno myslíte na niečo úplne iné. Ako pri meditácii zameranej na dych, keď si uvedomíte, že ste myšlienkami inde, skúste jemne vrátiť pozornosť tomu, čomu sa práve venujete. Takto si môžete jednoducho aj pri bežných činnostiach trénovať myseľ a zlepšovať si schopnosť koncentrácie.

Ak napríklad robíte zeleninovú polievku, môžete sledovať, ako sa voda dostáva do varu a potom ako zelenina pri varení rozvoniava. Toto sú iba príklady. Môžete si pri varení vytvoriť vlastné cvičenia všímavosti. 😊

Autorka článku: Marta Dömöková