Blog - praktické tipy mindfulness na každý deň

 

Jednou z prvých činností, pri ktorých som skúšala mindfulness v každodennom živote, bolo varenie. Je to veľmi jednoduché a zároveň aj celkom užitočné. Napríklad venovať celú svoju pozornosť krájaniu zeleniny sa oplatí. Minimálne tak môžete predísť neželanému zraneniu a v najlepšom prípade si samotné krájanie môžete celkom užiť.

Dlhé roky som žila iba na polovicu. Cítila som iba "pozitívne" emócie. Ako je to možné? Neviem. Akosi som vytesnila všetky, ktoré boli nepríjemné, alebo ktoré nebolo vhodné ukazovať v spoločnosti.

Kúpanie jednoznačne patrí k našim najobľúbenejším letným činnostiam. Akonáhle teplota prekročí 30 stupňov, väčšina z nás ani po ničom inom netúži. Či už ste pri mori, na miestnom kúpalisku alebo jazere, kúpanie je výborná príležitosť byť tu a teraz.

Aj vám sa stáva, že si ľahnete večer do postele unavený, chcete zaspať, ale spánok neprichádza? Chcete sa zregenerovať a načerpať sily do ďalšieho dňa, ale myseľ nie a nie sa zastaviť? Plánujete, že to a to chcem urobiť, kritizujete sa, že to som ešte neurobil a obávate sa, čo sa stane ak... Prípadne si rekapitulujete, čo sa za...

Pracovný deň pre mnohých z nás predstavuje určitú dávku stresu. Stresujúca môže byť už len cesta do práce. K tomu sa môžu pridať myšlienky na to, čo všetko nás v práci čaká a obavy z toho, čo ešte sa môže vyskytnúť. Stresu sa nedá úplne vyhnúť, dokonca môže byť aj pozitívny a napomôcť nám byť v práci výkonnejší a efektívnejší....

V každodennom živote väčšinou fungujeme na "autopilota". To znamená, že vykonávame bežné činnosti, ako umývanie zubov či obliekanie sa automaticky bez toho, aby sme si to uvedomovali. Dokonca zvykneme robiť viac vecí naraz. Pripravujeme si kávu, počúvame rádio a kontrolujeme pritom emaily.

Nakupovanie patrí medzi naše bežné činnosti, ktoré robíme akosi automaticky. Vieme zhruba, čo chceme, pridáme k tomu počas nákupu zopár vecí, na ktoré máme chuť alebo sú v zľave a ponáhľame sa k pokladni. Len nech to už máme za sebou.

Gurmáni to vedia, vychutnávať si každé sústo jedla. Aj my sa môžeme zahrať na takých gurmánov a byť viac vedomí pri jednej z našich najdôležitejších každodenných činností - pri jedení. Všímavosť, alebo mindfulness totiž nie je len o formálnej meditácii v sede, ale aj o uvedomovaní si, čo práve robíme, čo cítime a na čo myslíme v danom okamihu. A...

Dovolenka nás priam vyzýva k tomu, aby sme boli všímaví, aby sme boli tu a teraz a aby sme si tento čas skutočne užili. Mindfulness alebo bdelá pozornosť počas dovolenky môže zintenzívniť náš pôžitok z nových zážitkov, zostriť naše zmysly a pomôcť nám dostať sa do stavu hlbšej relaxácie. To, čo si bežne popri mnohých povinnostiach počas roka...

Vedeli ste, že keď sa veziete vo verejnej doprave, môžete pritom meditovať? Stačí si na chvíľu zavrieť oči alebo môžete ich nechať otvorené, a zamerať pozornosť na svoje telo, myšlienky a emócie.

Ako vyzerá vaše ráno? Vyskočíte z postele ako rybička, v dobrej nálade, so skvelým pocitom v tele a tešíte sa na celý deň, ktorý máte pred sebou? Ak áno, patríte k tým šťastnejším ľuďom. Ak nie, je to úplne bežné. Mnohí ľudia vstávajú ráno s bolesťou, unavení, alebo v zlej nálade.

Mindfulness sa dá trénovať pri rôznych aktivitách. Výborné je spojiť cvičenie všímavosti s pohybom. Môžete byť všímaví pri jazde na bicykli, plávaní, alebo tancovaní.

O meditácii môže mať každý z nás rôzne predstavy. Je dobré vedieť, čo meditácia všímavosti nie je.

Ako často kontrolujete svoj mobilný telefón? A koľkokrát ho skutočne potrebujete? Na mobile a celkovo na technológiách nie je samo o sebe nič zlé. Jednoducho sú tu. Dôležitejšie je to, ako sa k nim vzťahujeme a čo s nimi robíme.